این آرزوی هر پدر و مادری است که فرزندان شاد و سالمی داشته باشند.
چرا که فقدان تجربههای لذت بخش و شادی آور در دوران کودکی میتواند زمینه ساز مشکلات روحی-روانی زیادی در بزرگسالی شود.
به همین خاطر برای اینکه فرزندتان در زندگی شاد باشد، کودکی پرنشاطی را تجربه کند و با روحیهای مناسب به دورههای بعدی زندگی خود برسد؛ آگاهی از روانشناسی کودک و نکات تربیتی در این مورد ضروری است تربیت فرزندان در دنیای امروز با پیچیدگیهای بیشتری همراه است.
امروزه والدین بدون اینکه اطلاعات تربیتی خود را به روز کنند به سختی میتوانند از پس چالشهای مربوط به فرزندان بربیایند. هدف نهایی از تربیت هر کودکی این است که با سلامت روان کافی رشد کند تا بتواند در آینده نیز زندگی موفقی داشته باشد.
دستیابی به این هدف همیشه راحت و آسان نیست و نیازمند دریافت آموزشهای تخصصی میباشد.
آموزش شادی به کودکان یکی از ابزارهای لازم برای پرورش فرزندانی سالم است. در ادامه به 5 نکته آموزشی در این باره اشاره کردهایم.
الگوی فرزندانتان باشید
شادی کودکان و به طور کل سلامت روان آنها تا حد زیادی تحت تأثیر روحیه والدین قرار دارد. کودکان از ابتدای تولد در حال مشاهده شما هستند و به مرور یاد میگیرند رفتارهایتان را تقلید کنند.
آنها به شما بخصوص در سالهای اولیه کودکی به عنوان قهرمان زندگی خود نگاه میکنند. به همین خاطر است که دوست دارند همانندتان رفتار کنند و مورد تائید قرار بگیرند.
شادی یا غمگینی والدین در واقع از همین طریق به فرزندان منتقل میشود.
در نتیجه برای اینکه کودکانی سالم و با روحیه مثبتی داشته باشید ابتدا باید روی خودتان کار کنید و بهداشت روان خود را بهبود ببخشید.
علاوه بر اینها زمانی که پدر و مادر افسرده باشند و فعالیتهای شادیآور محدودی در زندگیشان وجود داشته باشد، در مراقبت از کودک نیز به مشکل برمیخورند و نمیتوانند حمایت عاطفی کافی را از فرزند خود به عمل بیاورند.
در این شرایط خلأ عاطفی ایجاد شده برای کودک نیز مانع از این میشود که او بتواند شاد باشد و نشاط کافی را تجربه کند.
ساختن روابط مثبت را آموزش دهید
داشتن روابط دوستانه با دیگران در تمامی سنین یکی از عوامل مهم در تجربه شادی و بهزیستی روانی محسوب میشود. اگر میخواهید روحیه مثبت فرزندتان را تقویت کنید و نمیدانید دقیقاً باید چه کاری انجام دهید؛ پس بهتر است که کودک را به برقراری ارتباط با همسالانش تشویق کنید.
توانایی دوست یابی و برقراری ارتباط با همسالان عزت نفس او را تقویت میکند.
همچنین در جریان بازیهایی که با دوستان اتفاق میافتد کودک میتواند شادی و لذت بیشتری را نیز تجربه کند.
به جای نتیجه بر تلاشها تمرکز کنید
وقتی کودکتان برای دستیابی به هدفی تلاش میکند، فارغ از هر نتیجهای بر تلاشهای او تمرکز کنید و به او بگویید که برای آنها ارزش قائل هستید.
تمرکز بر شکستها و نقاط منفی کودک باعث میشود که او دائماً نگران نتایج باشد و نتواند عملکرد مناسبی در خانه و مدرسه از خود نشان دهد.
در این شرایط فرزندتان متحمل فشارهای زیادی میشود و در نتیجه آن طور که باید از کودکی خود لذت نمیبرد.
تحقیقات نشان میدهد فرزندان والدینی که بیش ازحد به موفق شدن و کسب نتایج مثبت تأکید میکنند بیش از دیگران دچار اختلالاتی نظیر اضطراب و افسردگی میشوند
هوش هیجانی کودک را تقویت کنید
هوش هیجانی صفتی است که بر درک احساسات خود، مدیریت کردن آنها و همچنین درک احساسات دیگران و همدلی با آنها تأثیر میگذارد. این صفت ذاتی و غیر قابل تغییر نیست.
بلکه مهارتی است که میتواند پرورش یابد و ارتقا پیدا کند. به کودکتان کمک کنید تا احساسات مختلف خود نظیر غم، شادی، خشم و… را بشناسد و به او آموزش دهید در مواجهه با هرکدام از آنها باید چه رفتاری از خود نشان دهد.
یادگرفتن روشهای مقابلهای درست با هیجانات منفی در پرورش هوش هیجانی و در نهایت تجربه شادی بیشتر در زندگی اهمیت بسیاری دارد.
زمانهای بازی با کودک را افزایش دهید.
بازی کردن با فرزندان در دوران کودکی در رشد هیجانی، شناختی و اجتماعی آنها تأثیر بسزایی میگذارد. هنگام بازی هم شما و هم کودک میآموزید که فعالیتهای مثبتی را خلق کنید، هیجانات مثبتتان را ابراز کرده و در لحظه زندگی کنید.
این تجربیات همراه با احساس دریافت حمایت عاطفی از جانب شما در جریان بازی در روحیه کودک تأثیر بسیار زیادی دارد و به او کمک میکند هیجانات مثبت بیشتری را پرورش دهد.